Slovenské basketbalistky na záver prehrali so Švédskom 72:75

25.06.2013 Celý región

Lille 24. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky prehrali vo svojom záverečnom vystúpení v osemfinálovej E-skupine ME so Švédskom 72:75 a so šampionátom sa rozlúčili. Tím Ivana Vojtka potreboval na postup do štvrťfinále zdolať severanky aspoň o 18 bodov. Švédky si víťazstvom zabezpečili postup medzi najlepšiu osmičku.

Slovenky odštartovali dobre a rýchlo si vypracovali náskok 4:1. So súperkami držali krok až do piatej minúty, keď E. Eldebrinková premenila trojkový pokus a poslala Švédky do vedenia 11:9. Odvety ho už z rúk nepustili. Osobná obrana "žlto-modrých" robila Slovenkám problémy a opäť im zlyhala streľba. Úvodnú štvrtinu tak prehrali o 13 bodov 11:24. Švédky si vypracovali už 16-bodový náskok, no v ďalších minútach zabrali aj ich súperky a hra sa postupne vyrovnala. Zverenky trénera Vojtka pomaličky ukrajovali z manka a úvodný polčas prehrali 36:46. Po prestávke pokračovali v dobrom výkone. Podarilo sa im zneškodniť spoluprácu dvojičiek Eldebrinkových a za päť minút stiahli manko už len na dva body (47:49). Poslednú desaťminútovku načala trojka Kubatovej (52:55) a po ďalších dvoch Brezániovej svietilo tri minúty pred koncom na ukazovateli skóre 65:62 pre Švédky. V dramatickom závere sa však už slovenským reprezentantkám nepodarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu a tak si na závere svojho vystúpenia na šampionáte pripísali tesnú prehru 72:75.

"Zase nás psychicky ubil začiatok. Odštartovali sme dobre, bojovali sme a hrali sme dobrý basketbal, ale zasa sme nič nepremieňali," pridal sa hlavný tréner. "Nebyť toho výpadku v prvej štvrtine, mali sme aj na víťazstvo. Šanca na postup bola len v teoretickej rovine, pretože vyhrať o 18 bodov by bolo veľmi ťažké, ale chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom," pokračoval.

Na rozdiel od posledných zápasov, neúspešný štart jeho zverenky nezlomil, nevzdali sa a o druhé víťazstvo na šampionáte bojovali až do úplného konca. "Pozitívne je, že sme sa dokázali vzchopiť a vrátiť do zápasu. V závere nám možno chýbalo trošku času, trošku šťastia. Bola tam šanca, nepodarilo sa, no minimálne sme ukázali, že môžeme hrať vyrovnaný basketbal s mužstvami, ktoré sa dostali do štvrťfinále," zdôraznil Vojtko.

Vyňuchalová sa na seba hnevala: "Dnes mi to pod košom nešlo"

Romana Vyňuchalová si po záverečnom zápase na ME sypala popol na hlavu. "Pod košom mi to vôbec nešlo," uviedla pre TASR pivotka slovenskej basketbalovej reprezentácie, ktorá verila, že sa so šampionátom rozlúči víťazne.

Za príčinu prehry so Švédskom označila - ako už niekoľkokrát na turnaji - slabú streľbu, ale aj svoj vlastný výkon. "Náš problém bol v prvej štvrtine, zahadzovali sme strašne veľa spod koša, teda najmä ja. Som na seba nahnevaná," vyznala sa pivotka. V zápase nazbierala z poľa desať bodov, no mala iba tretinovú úspešnosť streľby. "Dnes som to tam nezvládla a zahodila som veľa možností."

V ďalšom priebehu to bol už veľmi vyrovnaný duel, pričom Slovenky vyhrali všetky tri zostávajúce desaťminútovky. "Potom to bol z našej strany veľmi dobrý basketbal a konečne sa na to dalo aj pozerať. Možno keby sme tu boli ešte o pár týždňov dlhšie, už by to začalo naberať nejakú formu," zasmiala sa.

Pondelňajšia prehra znamenala, že Vojtkov tím obsadil na 34. ME konečné dvanáste miesto. Vyňuchalová by to pred turnajom brala, no krátko po poslednom zápase si myslela, že so spoluhráčkami mali na viac. "Šampionát bol pre nás všelijaký. Šlo to s nami hore-dole. Keby mi niekto predtým povedal, že postúpime zo skupiny a do posledného zápasu budeme mať šancu na štvrťfinále, tak by som asi bola spokojná. Ale teraz viem, že sme mali na to postúpiť aj do štvrťfinále, keby sme hrali aspoň v rámci svojich možností. Keby sme hrali všetky zápasy tak ako dnes," zamyslela sa. "Sem-tam ten náš basketbal vyzeral veľmi zle. Dnes sme sa to snažili aspoň nejako napraviť, no bohužiaľ nevyšlo to," dodala.

E-skupina - 3. kolo:

Švédsko - Slovensko 75:72 (46:36)
Štvrtiny: 24:11, 22:25, 9:14, 20:22
zostavy a body: F. Eldebrinková 17, Egnellová 17, E. Eldebrinková 11, Bartholdová 2, Halvarssonová 2 (Keyová 10, Kat. Anderssonová 8, Kad. Anderssonová 8, Hamiltonová, Aasaová) - Kupčíková 15, Vyňuchalová 13, Jurčenková 11, Baburová 8, Kubatová 2 (Brezániová 13, Tetemondová 7, Kmeťová 3, Lukačovičová, Krč-Turbová, Sujová).
TH: 36/26-20/16,
trojky: 3:4,
osobné chyby: 23:28 (5 faulov E. Eldebrinková, Kad. Anderssonová),
rozhodcovia: Jurasová (Srb.), Syryca (Biel.), Hordov (Chor.).


hlasy po zápase:

Ivan Vojtko, tréner SR: "Švédsko ukazovalo počas celého turnaja výborný basketbal a dokázalo vyhrať nad Ruskom, čiže výsledok nie je zlý. No mali sme aj na víťazstvo, nebyť toho výpadku v prvej štvrtine. Šanca na postup bola len v teoretickej rovine, pretože vyhrať o 18 bodov by bolo veľmi ťažké, ale chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom. No zase nás trošku psychicky ubil začiatok. Odštartovali sme dobre, bojovali sme a hrali sme dobrý basketbal, ale zasa sme nič nepremieňali."

Romana Vyňuchalová, pivotka SR: "Opäť sme zle odštartovali a ten úvod sa s nami ťahal celý zápas. Zahodili sme tam veľa dobrých šancí a Švédky nám utiekli. Aj ja som zahodila veľa možností, som na seba nahnevaná. Ďalšie tri štvrtiny sme hrali dobre, asi najlepšie tu na turnaji."

Lucia Kupčíková, krídelníčka SR: "Bolo to omnoho lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch. Nielen v obrane, ale aj v útoku nám to začalo padať, lepšie sme sa videli. Myslím, že sme sa nezaoberali tým, že nám na začiatku ušli. Stále sme pokračovali, chceli sme hrať našu hru a každým bodom sme sa približovali. Nakoniec to bola vyrovnaná partia a rozhodovalo sa v posledných sekundách. Škoda, že sme nevyhrali. Ale som rada, že sme sa aspoň rozlúčili lepšou hrou, ako sme doteraz predvádzali."

Timea Sujová, rozohrávačka SR: "Presne tak ako sme hovorili, Švédky hrali rýchly basketbal a v prvej polovici nám ušli. V závere sme to dobehli, ale už sme nemali síl, aby sme to otočili v náš prospech."

Gabriela Kubatová, rozohrávačka SR: "Smolná, tesná prehra. Myslím si, že sme dnes na Švédky mali, aj keď je to dobré družstvo, ktoré od začiatku turnaja hrá vyrovnané zápasy. Nepremenili sme veľmi veľa vyložených šancí, či už spod koša, alebo z otvorených striel z vonku a potom nemáme nárok na víťazstvo. Na začiatku sme ich nevedeli zastaviť, naša obrana nebola dostačujúca, dosť agresívna."


tabuľka:

1. Španielsko 4 4 0 290:202 8*
2. Turecko 4 4 0 270:202 8*
3. Taliansko 5 3 2 293:307 8*
4 Švédsko 5 2 3 307:339 7*
--------------------------------------
5. Čierna Hora 5 1 4 302:330 6
6. SLOVENSKO 5 0 5 274:356 5

* - istý postup do štvrťfinále
 

Vyberte región